Образование в Германия

Какво ни привлича към Германия

Разположена в сърцето на Европа, Германия винаги е била примамлива дестинация за хората, които целят висококачествено образование или добри кариерни възможности. По последни данни в страната има 443 висши учебни заведения и над 15 800 специалности. Повечето от тях са модерни, иновативни и следват нуждите на бизнеса. Германия е сред страните, които традиционно привличат много чуждестранни студенти с достъпно и качествено образование. Относително безплатното образование и високия жизнен стандарт са причините все повече млади българи да се насочат към образование в Германия. България се нарежда на четвърто място по брой студенти в Германия след Китай, Русия и Австрия.

Какво е необходимо да знаем

Най-важното е езикът

В големите градове човек може да се справи и без добри познания по немски език. Някои университети дори предлагат обучение на английски език. Въпреки това трябва владеенето на минимум ниво начинаещи немски език е задължително. Владеейки езика ще се приспособите по-лесно към новата среда и бързо ще си спечелите приятели. Ако като завършите искате да останете в Германия и да работите, немския език значително подобрява шансовете Ви.

Колко продължава обучението

Продължителността на обучението в германските университети зависи от избраната специалност. За хуманитарните науки, икономическите специалности, физика, химия, изкуства и други подобни средната продължителност на бакалавърските програми е 3-4 години, а на магистърските – 1-2 години. Що се отнася до право, медицина и други подобни, обучението е 5-6 години и студентите завършват със степен магистър. Учебната година е 2 семестъра. В много университети няма изпитни сесии – курсовите работи се пишат по време на семестриалните ваканции.

Да работим докато учим – работа и образование в Германия

Трудно, но не и невъзможно. Студентите от държави извън ЕС се нуждаят от студентска виза. Тя ограничава правото да се работи на 120 дни в годината или до 240 полудни. По време на семестъра студентите имат право да работят до 20 часа на седмица. Хубавото е, че общите разходи за издръжка в германските градове са сравнително по-ниски от тези в САЩ или Великобритания. Студентите с паспорт от ЕС могат да кандидатстват за стипендията BAföG. Половината от нея е държавна добавка, а другата половина е под формата на безлихвен заем, който се изплаща по-късно.

Стипендии

За щастие чужденците могат да се възползват от различни видове помощи и стипендии – без значение каква специалност са записали: инженерни науки, германска литература или изкуствознание. Който има добри оценки и знае към коя служба да се обърне, може да си осигури добър източник за финансиране. Най-много стипендии раздава DAAD – германската служба за академичен обмен. В Германия има и много други фондации, които отпускат стипендии за някои курсове на обучение. Спечелената стипендия се отразява положително и на кандидатстването.

Трябва да запомните, че в Германия студентите трябва да се оправят сами. Всички анкетирани от Езиков Център Асториа Груп бивши и настоящи курсисти казват следното: „Важи правилото – каквото си посял, това и ще пожънеш.“ Накратко – предварително преценете добре какво Ви очаква при избора на образование в Германия.

23/02/2017

0 responses on "Образование в Германия"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top