Как празнуват Великден по света

Великден по света

Италия

В Италия интересен факт е, че всеки град празнува Великден по различен начин. В много села се разиграват Христовите страдания или се провеждат мероприятия. Магазините са нашарени с шоколадови яйца, украсени с разнообразнa гланциранa хартия. великден в италияБоядисването на яйцата е рядко разпространено. Традиционно празникът започва от Разпети петък със семейна постна вечеря, състояща се от морски дарове. За десерт се предлага кафе с традиционни сладкиши, козунак и, разбира се, тирамису. На самия празник се консумира ястието „Ангелино“ – печено агнешко и лазаня.

Великобритания

Великобритания чества празникът с парадни шествия, а домовете се украсяват с бели лилии – символ на непорочността и новото начало, което носи пролетта. easter in britain-minХората се събират със семействата си, а на трапезата задължително присъстват печено месо от агне с подправки, и кифлички с гравиран кръст. Великденският заек е символ на празника. Той крие цветните яйца в градините на къщите, а децата трябва да ги открият и да ги съберат в кошнички.

Франция

Във Франция в дните преди Великден ( на френски език Pâques ) църковните камбани престават да бият, като израз на скръбта от разпването и смъртта на Христос. По този случай в Париж се изработват ръчно шоколадови камбанки, както и други най-различни фигурки.великден във франция В областта Бретан на Разпети петък се садят теменужки – символ на богинята Персефона от гръцката митология. Празничната вечеря се допълва от бисквитки с формата на агънца, които са започнали да се правят в региона Лотарингия, а по-късно и в цялата страна. Омлетът също е неизменна част от втория ден на Великден. Тогава семействата правят традиционен омлет със зелени подправки и салам.

Германия

 

великден в германия

 

В Германия празникът е известен с наименованието на немски език – Ostern. Дните около Великден са почивни, а децата са във ваканция 3 седмици. Всяка провинция си има различни обичаи, но най-разпространеният символ е Великденското дърво. Украсява се поне една седмица преди празника с боядисани кухи яйца, завървани с цветни панделки. Освен традиционното меню, празничната трапеза включва риба и ванилов козуначен сладкиш „гугелхупф“.

Русия

Руският Пасха е най-почитан от празниците през годината. великден в русияКъщите и църквите са пищно украсени, службите са величествени и създават настроение. Празненствата продължават цяла седмица. Както в България се изчаква благодатния огън в 12 часа, от който хората запалват свещи и с тях обикалят храма. Боядисват се разноцветни яйца, а трапезата трябва да съдържа толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината.

Испания

Испанският „Семана Санта“ е не само повод за празнуване, но и за веселие. Честванията започват с „Доминго де Рамос“ – Цветница и завършват с „Лунес де Паскуа“- самият Великден. Характерни са религиозните процесии, учасниците в които обикновено са с качулки, напомнящи сцени от инквизицията. великден в испания

Приготвят се торихас – резени хляб, потопени в смес от яйца и мляко, запържени и поляти с мед. Правят се и шоколадови скулптори, по-известни като „Ла Мона“.

10/04/2023

0 responses on "Как празнуват Великден по света"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top