Работният ден в европейските страни

Как протича работният ден в някои европейски страни

Хората прекарват значителна част от живота си на работното място. По тази причина те имат нужда от добре разпределено време за работа и за почивка. В някои страни, като например Испания работещите имат възможността дори да си подремнат след обяд, през така наречената сиеста. Дали това е ефективно или отпускащо и намаляващо работоспособността човек би определил според неговите предпочитания. Независимо от длъжността и заетостта всеки може да направи така, че работният ден да се превърне в удоволствие, а не в еднообразно и потискащо задължение.

Франция

Във Франция започват късно работа – обикновено между 9.30 – 10 ч. На първо време проверяват имейлите, съобщенията и изобщо се подготвят за деня. Основната част от задълженията си вършат в интервала 10 – 12 ч. Oбедната почивка е много ценна за французите. Тя продължава нетипично дълго – от 14 до 17ч. Рядко ще видите работещ човек, който да обядва на крак или докато довършва задачите си. След почивката темпото на работния ден намалява, а с приближаването на края на седмицата приключването му става все по-рано около 18 – 19ч.

Италия

Италианците пристигат на работа в 9 ч. и се прибират в 18 ч. Обядът започва към 13 часа, като обикновено обядват в къщи, със семействата си,  или в  ресторант с колеги. Повечето малки фирми не работят по това време. Ако ще имате бизнес среща с италианци, със сигурност трябва да вземете това под внимание. Те много държат на социалния контакт с колегите си, за това често следобяд може да видите бизнес група, която се отправя за чаша кафе към бар наблизо.

Великобритания

Във Великобритания стартират работния ден в 8.30ч. Преди това лондончаните имат достатъчно време да обмислят ангажиментите си за деня, тъй като според проучване те пътуват поне 30 минути до работа. Времето от 9.30 до 11.30 ч е най-продуктивно. След това британците правят лека закуска преди обяд с чаша чай и бисквитка. Обядът при тях протича набързо, дори понякога е само 15 минути, заради високата заетост. В 14 часа е времето за кратка слеобедна почивка и кафе. Работният ден приключва след 17.30 часа, но не е изключено понякога да продължава до 19, тъй като много хора работят и в извънработно време.

Испания

Испанците стават след 7 часа и се отправят към офиса към 9.30 часа. Типично за тях е първо да си вземат кафе, в което добавят малко бренди, ако са прекарали тежка вечер. Денят започва продуктивно до 11 ч, когато е време за закуска. Сиестата или времето за обяд в 14 ч. може да бъде с продължителност от 1 до 3 часа. Ако не предпочетат да се отдадат на почивка, колегите се събират и отиват в близкия ресторант за техния обяд, наречен – menu del dia. Той включва 3 или 4 ястия, и бира или вино и кафе накрая. В Испания 20 ч все още се счита за следобяд и обикновено се работи до късно, понякога и до 21ч. Края на деня се използва за почивка или за спорт.

17/03/2017

0 responses on "Работният ден в европейските страни"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top