Методи за подобряване на паметта

Човешката памет

Важно е да знаем, че човешката памет работи по доста различен начин в сравнение с компютърната. За да запомним нещо (дума, израз, име, телефонен номер и т.н.) по-лесно, от голямо значение е да успеем да направим подходящи асоциации. Другото много важно нещо е концентрацията. Ако не сме достатъчно концентрирани, дори и сто пъти да прочетем дадена дума, няма гаранция, че ще си я спомним след половин час. От друга страна, ако сме достатъчно концентрирани, понякога е достатъчно и само едно прочитане на дадена дума, за да я запомним дълготрайно.

Много хора смятат, че имат слаба памет и не им се отдават чуждите езици, но истината е, че същите тези хора обикновено са в състояние да запомнят лесно факти и събития в други области. Причината за това най-често се корени в подхода към заучаването на думите/изразите. Ако човек се опитва да учи механично и няма позитивна нагласа, то тогава процесът на запаметяване не би бил успешен. От друга страна, ако той повярва във възможностите си, промени подхода и отношението си към ученето, то и резултатът ще е значително по-добър.

Как да подобрим паметта си?

Паметта зависи от работата на мозъка, а той има нужда от правилно и балансирано хранене. Въпреки, че мозъкът е само 2-3% от общата маса на тялото, той изразходва 20% от всички мазнини постъпващи в организма. Затова изключително важно е правилното и здравословно хранене. Ето  още няколко съвета, които да Ви помогнат да подoбрите паметта си:

  1. Пазете се от стрес! Дълго продължаващ стрес и прекаленото предизвикват отделянето на така наречените “хормони на стреса” (глюкокортикуиди). Продължителното излагане на клетките на действието на глюкокортикуидите поврежда и разрушава невроните в региони на мозъка, ключови за запаметяването. Един наистина добър начин да се избавим от излишните глюкокортикуиди е чрез физически упражнения. За тези, подложени на високи нива на стрес фитнесът е не само препоръчителен, а задължителен.
  2. Почивките са важни! Мозъкът се фокусира и концентрира ефективно за около 30 минути. Правете 10 минутни почивки на всеки 25-30 минути, за максимална ефективност.
  3. Концентрирайте се върху запомняне. Ако сте отпуснати, мозъкът Ви го приема като “това не е важно”. Така той не отделя необходимото внимание на случващото се. Когато трябва да научите нещо, стойте седнали и леко наклонени напред, за да поддържате ума си нащрек. Обръщайте внимание на това, което трябва да бъде запомнено. Ако не сте обърнали внимание, няма и какво да запомните.
  4. Мозъкът има свой собствен ритъм. В различни части от деня сме в по-добро физическо или умствено състояние. Учейки през тези период, можете да максимизирате информация, която усвоявате.
  5. Тренирайте мозъка си като си поставяте задачи. Нека те са нови и непознати за Вас (учете езици, нови предмети); поставяйте си предизвикателства (логически пъзели); намерете нещо, което Ви е забавно. Не учете по задължение.
  6. Използвайте асоциации. Създавайте асоциации в съзнанието си, обединявайте ги по двойки, а двойките – в блокове. Когато се опитвате да запомните нещо, използвайте различни методи:
  • Спомагателни асоциации: Ако например свържете в съзнанието си цифрите с буквите от азбуката, лесно можете да запомните число като съчетание от букви. Ако пък искате да запомните кола, представете себе си в нея, обърнете внимание на марката и цвета й, чуйте как работи моторът й.
  • Локални асоциации: Свързвайте определени неща с определено място. Бъдете любопитни, оптимистично настроени и амбициозни. Това ще подобри работата на мозъка ви.

Подходите за подобряване на паметта са много, но сам по себе си никой от тях не е ефективен. Най-добрият подход е човек сам да намери тази комбинация от методи, която е оптимална за самия него.

23/02/2017

0 responses on "Методи за подобряване на паметта"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top