Как да учим ефективно

Как да учим ефективно – пречките

Нека първо да започнем с това, което ни пречи да усвояваме учебния материал ефективно. Първата пречка е липсата на мотивация. Най-често тя е предизвикана от неяснотата какво целим с научаването на дадения предмет. Все пак на всеки му се е случвало да си каже „това пък за какво ще ми послужи, че се налага да го уча“. Ясната идея каква е крайната ни цел да учим е първата предпоставка за по-ефективен учебен процес. Друго нещо, което пречи на ученето, е непредразполагащата околна среда. Шум, телевизор, телефон, интернет. Тогава как да учим ефективно? За по-добър резултат е необходимо да елиминирате тези фактори в колкото се може по-голяма степен.

Основни правила за по-добри резултати

След като сме премахнали пречките за ефективно учене, е необходимо да направим няколко фундаментални неща, за да подобрим ефикасността.

  1. Всички учебни материали трябва да са пред нас. Учебници, тетрадки, помагала – всичко необходимо трябва да бъде на една ръка разстояние по време на учене.
  2. Трябва да правим почивки докато учим. Много е важно на всеки 30-40 минути да правим малки интервали. Да се чуем с някого по телефона, да се разходим до тераса – всичко, което ще помогне на съзнанието ни да си почине.
  3. Когато нещо не ни е ясно е хубаво да потърсим помощ. Понякога уроците са трудни и не успяваме да се справим сами в нашата самоподготовка. Това, което не трябва да забравяме е, че преподавателят винаги е готов да помогне, за да се справим с материала.
  4. Добрият сън. Недостатъчният сън има много лошо влияние върху усвояването на знания. Недоспиването води до по-лоша концентрация и по-лоша памет. Докато спим познанията и спомените се консолидират и утвърждават и наученото става част от системата спомени.

Съвети за по-ефективно научаване на чужд език

Няма магическо правило, което да важи за всички. Всеки има различен начин на учене. При някои хора е по-силно развита зрителната памет, други помнят по-добре като слушат, трети като пишат и т.н.  Основна роля за ефективното научаване на чужд език играе принципа „колкото повече, толкова по-добре“.

  1. Учене в контекст. Стремете се да използвате думите (пишете email-и, четете книги и сайтове, гледайте повече филми и други).  Не трябва да забравяме, че ученето трябва да бъде забавно.
  2. Граматиката. За да научите добре един език, не трябва да подценявате граматиката. Тя не е чак толкова страшна, колкото изглежда. Не е нужно да научите всичко наведнъж. С повече практика, знанията се затвърждават с времето.
  3. Произношение и транскрипция. При някои езици (например английския) думите често не се произнасят така, както се пишат. Желателно е още докато заучавате някоя дума, да обръщате внимание на транскрипцията, за да не я запомните по грешен начин.
  4. Преговор, преговор и пак преговор. Както гласи поговорката „Повторението е майка на знанието“. В изучаването на чужди езици това важи с пълна сила. Изключително важно е всичко научено да се преговаря. Независимо дали става дума за граматични правила или лексика, най-добрият начин да изгладим проблемите с усвояването им е да се упражняваме и преговаряме (надграждаме) вече наученото.

Накрая трябва да запомним едно – колкото повече се базираме на нашите силни страни, толкова по-ефективно ще учим чужди езици.

23/02/2017

0 responses on "Как да учим ефективно"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top