Гастарбайтър или безработен на своя земя

Макар че по статистически данни безработицата в България намалява, нивата й са над средните в Европа. Въпреки това много млади хора са без работа. Пред тях стои избора да стоят без работа в родината или да опитат да се реализират зад граница. Най-популярната дестинация в западна Европа е Германия. Стабилната икономика и високия стандарт на живот привличат желаещи за работа в Германия повече от 50 години.

Гастарбайтер в Германия

В началото терминът се отнася за турците, които в средата на 60-те години пристигат в страната. Тяхната идея е проста – да работят 1-2 години в Германия и да подобрят живота си в родината, когато се върнат. Действителността обаче е друга. Парите не са толкова много, както хората са очаквали. Голяма част от гастарбайтерите решават да останат.  До 1973 година в Германия се заселват за постоянно близо 870 хиляди гастарбайтери с турски произход.

В днешно време нещата са се променили, но не чак толкова много. В последните 10 години има тенденция, в Турция да се връщат повече хора, отколкото заминават. За сметка на това към Германия има голям наплив от хора от други източноевропейски страни. Ние Българите също сме част от тях. У нас безработните не получават много от държавата. Плюс това разликата в заплащането е голяма(поне по нашите стандарти). Най-често се търсят болногледачи и строителни работници. Сред обявите за работа в Германия ще забележите, че търсенето на обслужващ персонал за хотели и ресторанти също е доста голямо.

Малко млади хора биха се двоумили ако имаха възможността да заминат. Пречката пред повечето от тях е езикът. Немския език е задължителен за всеки, който иска реализация в Германия, било за няколко месеца или за постоянно.Ако решите да заминете е важно да знаете едно. Ние от Езиков Център Асториа Груп сме тук, за да Ви помогнем да преодолеете трудностите с езика. С помощта нашите курсове по немски език лесно ще прескочите лесно езиковата бариера.

23/02/2017

0 responses on "Гастарбайтър или безработен на своя земя"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top