Образование в България или чужбина?

Да замина или да остана

Това е сигурно най-често задаваният въпрос от младежите в днешни дни. Знаейки чужди езици, много от младите хора се изправят пред подобен тежък избор – дали да останат в родината си или просто да заминат някъде надалеч. Някъде, където светът е по-добре уреден и биха имали по-голям шанс за реализация. А вероятно по-голямата част от младежите са сигурни, че искат да изоставят предишния си живот и да опитат някъде другаде. Модерна тенденция, по-добър избор или възможност за по-добра реализация и повече знания ли предоставя толкова търсеното образование в чужбина? След ставането от училищната скамейка, около 4500 младежи всяка година заминават, за да получат диплома от чуждестранен университет. Те усвояват език, стават самостоятелни и получават по-добро професионално изграждане. Това обаче жертва личния живот между 19 и 25 години, а адаптацията също не е лесна. В университетите дискриминация няма, но се усеща, когато един българин трябва самостоятелно да си намери квартира.

Образование в чужбина

Да учиш извън България е смела крачка, която има много плюсове. Не само възможност да получиш образование, но и да опознаеш културата на една чужда страна. Това е сериозна крачка, която трябва да бъде обмислена внимателно – независимо дали става дума за бакалавърска или магистърска степен. Първата стъпка в тази насока е събирането на информация. Това е процес, изискващ много време и търпение за отсяване на важното от незначителното. Трябва да се направи точна преценка на плюсовете и минусите на обучението в избраната държава.

Чуждестранното обучение само по себе си не е гаранция за качество. Мястото на университета в световните образователни класации е важно, но не е определящият фактор при вземането на решение. Предварителното запознаване с системата на обучение и оценяване в съответната страна е много важна крачка. Така могат да се избегнат неприятните изненади на по-късен етап. Хубаво е да сте сигурни какво точно искате да учите. Следващата стъпка е да намерите подходящия университет като проверите програмата на учебните заведения в съответната област. Накрая, но не и по важност, трябва да вземете под внимание културните особености на избраната държава за следване.

Възможностите ако останем в България

Макар много от младите хора да заминават за чужбина, мнозина решават да останат. Те учат в родните висши учебни заведения, търсят си работа на пазара на труда, подпомогат българската икономика и оползотворяват таланта си тук. Талант, необходим в много професии тук и е безспирно търсен от родните фирми. Много експерти биха спорили, че младежите имат по-голям шанс за реализация именно тук, където подобни умения са много по-търсени. Основната причина е, че на запад пазарът на труда изобилства от способни и можещи хора. Оставайки тук, човек показва загриженост за страната и за бъдещите поколения, които ще живеят в нея. Каквото и да казваме обаче в нашата държава възможностите за развитие са по-ограничени отколкото в чужбина, заплатите по-малки, а цените – еднакви.

Владеенето на чужд език

В Езиков Център Асториа Груп знаем, че всеки език дава много възможности за реализация. Да владееш Английски език в България е съществен плюс на пазара на труда. Немският език става все по-разпространено изискване сред работодателите. Оставяме на младото поколение да реши кое предпочитат – говорейки тези езици да бъдат ценени кадри в собствената си страна или гастарбайтери.

23/02/2017

0 responses on "Образование в България или чужбина?"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top