7 интересни факта за японския език

За говорещите западни езици японският може да бъде един от най -трудните за изучаване езици в света. Този факт все пак не спира хората, интересуващи се от езика, да се опитват. С популярността на японските медии – от филми и музика до видео игри и аниме – повече хора от всякога започват да проявяват интерес към езика. Преди да се потопим в дебрите на японския език (които понякога изглеждат бездънни), ето 7 интересни факта за японския език, с които трябва да сте наясно.

На родния си език всъщност се нарича Нихонго

Япония нарича себе си 日本 – произнася се „Nihon“ или „Nippon“ на родния език – но на други езици обикновено се нарича „Япония“ или някои техни вариации. Това е така, защото ранните португалски изследователи в Китай записали името като „Jipangu“ въз основа на произношението на мандарин, което чули и им прозвучало като „Cipan“.

Японският притежава 3 системи на писане

Тези три системи за писане са местните японски азбуки хирагана и катакана и китайските характери, наречени канджи. Трите системи за писане се използват заедно, често в едно и също изречение. Канджи се свързва с хирагана за образуване на думи и изречения. Катакана се използва за добавяне на акцент или при чужди заемки.

Въпреки че японският използва китайски знаци, езикът не се основава на китайски

Факт е, че писменият японски език ползва китайски знаци, родното му място е Япония, а не Китай. Как се е случило това? Японският език е съществувал от векове единствено като устен незаписван език. Вероятно около V век японски учени, решават да премахнат този проблем, научавайки се да четат класически китайски. Те заимстват символи на канджи, за да се съчетаят със съответните думи на японски. В последствие хирагана е създадена с цел да бъде по-проста алтернатива на трудния за научаване канджи.

Има три различни нива на формалност със съответна собствена граматика

В зависимост от това дали говорите в непринудена, учтива или официална ситуация, глаголите се свързват по различен начин в езика. Официалният японски е допълнително разделен. Език, който смирява говорещия, като например служител на обслужване на клиенти. Но освен това японски е и език, който по време на важни разговори издига слушателя, примерно с ценен клиент или висшестоящите на работното място. Това може да стане толкова сложно, че дори японците изпитват трудности при употребата на официалния японски правилно!

Няма множествено число в японски език

В японския език няма разлика между това да кажеш „Има паяк“ и „Има паяци“. Така че може да е трудно да се определи дали някой казва, че в стаята ви има паяк, или къщата ви е препълнена с паяци.

Няма и определителни членове

Японският също не използва определителни и неопределителни членове. Въпреки че това не създава толкова много проблеми за чужденците, това е момент, който е труден за японците, които учат английски например.

Можеш да създадеш изречения като използваш само глаголи

Докато познатите за нас изречения обикновено следват реда на думите субект-глагол-обект (SVO), японският използва реда субект-обект-глагол (SOV). Въпреки това, не е необходимо да се посочва субекта – и обектите са незадължителни. Тоест е напълно постижимо, използвайки единствено глаголи, да бъде образувано изречение. Всъщност можете да водите цял разговор, без изобщо да споменавате темата.

Това са само 7 интересни факта за японския език  език, с които трябва да се запознаете преди да го започнете! Успех в изучаването му!

がんばってね!

0 responses on "7 интересни факта за японския език"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top