Известни полиглоти

В днешно време все повече хора свободно говорят чужд език, било то английски, френски, немски, испански, италиански или друг език. В Езиков Център Асториа Груп знаем, че овладяването до съвършенство на чужд език е предизвикателство. Малка част от хората обаче научават чужди езици с лекота – така наречените полиглоти. Те владеят три, четири, а някои дори и повече от десет езика. Феноменът на полиглотите векове наред предизвиква интерес както у обикновените хора, така и у лингвистите. Защо някои трудно научават родния си език, а други с лекота овладяват няколко чужди? Дали това е резултат от непрекъснати усилия или става дума за генетична предразположеност?

Полиглоти в историята

Последната царица на Египет – Клеопатра се прочува не само с красотата си, но и като изключителен оратор, владеейки повече от десет езика. Общуването с вождовете на много племена без преводач й спечева уважението на нейните пълководци и управници.
Кардинал Джузепе Каспар Мецофанти е бил пазител на библиотеката на Ватикана в средата на 18 век. Според достоверни източници, той можел да чете и пише на шейсет езика, а на петдесет от тях дори пишел стихове.
Руският писател Лев Толстой е  известен не само с литературните си шедьоври, но и като изключителен полиглот. Той имал широки познания в лингвистиката, които обхващали древнокитайски, както и още петнадесет – двадесет езика.
Никола Тесла е останал в историята като изобретател в областта на физиката , електрониката и радиотехниката. На малцина обаче е известен факта, че ученият е владеел свободно цели осем езика.
Харолд Уилямс е живял в края на 18 и началото на 19 век. Освен като лингвист, журналист и разузнавач, той остава в историята и като полиглот. Още преди да влезе в пубертета, вече е знаел 6 езика.  Според различни източници владее между 58 и 80 езика, въпреки че доживява едва до 52 години.

Рекордьора

Зияд Фавзи е бразилски преподавател с ливански произход. Той преподава чуждестранна литература в университета Сао Пауло и владее 58 езика. Когато е на 40 години, през 1997 е вписан в Книгата с рекордите на Гинес. Макар да може да чете, пише и говори на толкова много езици, той споделя, че целта му е да увеличи тази бройка до 100. За да постигне мечтата си Фавзи е разработил специален метод за бързо усвояване на информация.

Това, което можем да научим от известните полиглоти е колко големи са възможностите на човешкия разум. Много от тях споделят, че въпреки вродения талант са необходими огромни усилия и упоритост за научаването на всеки нов език. Несъмнено не всеки е роден за полиглот, но ние в Асториа Груп сме готови да помогнем да направите първите стъпки към усвояването на чуждите езици.

11/04/2023

0 responses on "Известни полиглоти"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top