Японски диалекти: от познати до неразбираеми

След като положите усилия да овладеете самите основи на разговора на основно ниво на японски език, сигурно ще бъдете приятно изненадани да научите, че както всички езици, той има своите вариации, тоест диалекти.

В Япония съществуват множество диалекти. Тъй като тя е много стара държава, някои от тези диалекти са отделени от други от векове. Появата на телевизията стандартизира езика в по-голямата му част. Въпреки това тези диалекти все още съществуват и ако пътувате из Япония, ще се натъкнете на тях.

Основни японски диалекти

Японски диалекти, Езиков Център Асториа Груп

Kanto-ben

Първият японски диалект, който ще споменем, е Канто-бен (関 東 弁 – канто диалект). Той е токийският диалект, който обикновено се счита за стандартен японски, макар и технически да не е (бен означава диалект). Нарича се стандартен до голяма степен, защото в Токио се произвежда голяма част от масовата култура на Япония. Той е центърът на телевизия, радио и други комуникационни медии и т.н.

Канто-бен има тенденция да бъде плосък без много интонация. Сред характеристиките на речта на диалекта Канто са междуметие sa, разпръснато в изреченията, окончанието –be и –ppe, които също се появяват в диалекта Tohoku. Промяната от –te iru на –tenno и jyan в края на изреченията, което е скъсяване на janai. Ако изучавате японски, това, което вероятно ще научите, е Канто-бен.

Kansai-ben

Вторият основен диалект на Япония е кансай-бен (関 西 弁), който се говори в Осака и Киото и в цялата югозападна област Хоншу. Технически Кансай-бен е група диалекти, които попадат под кинки хауген (近畿 方言-диалект кинки). Между говорещите на Кансай и Канто забелязваме типичната връзка между любов и омраза, като последните смятат, че първите са очарователни, забавни, отвратителни или гангстерски, в зависимост от човека.

 

Кансай-бен се говори по-бързо и има много повече интонация. Най -забележимата му характеристика е промяната от отрицателния край –nai на –hen. Окончанията на изреченията са различни. Na заменя ne и de заменя da (съкращение на desu). Ii (良 い – добър) става ее (え え – произнася се „eh“) и има цял набор от уникални думи като okini (お お き に – благодаря), honma (ほ ん ま – наистина?) И akan (あ か ん – не е добре, като dame в Канто).

 

Тохоку-бен

На говорещите Канто-бен и Кансай-бен Тохоку-бен (東北 弁) може да прозвучи като бавна селска реч. Нарича се zuu zuu ben заради ‘мрънкащия’ начин, на който говорещите Tohoku комуникират. Някои се шегуват, че “там горе е прекалено студено, за да си отваряш устата”. Когато говорещи Tohoku-ben се появят по телевизията, има субтитри.

 

Има няколко фонетични разлики между Тохоку-бен и Канто-бен. Частицата ga често се насализира на nga, което също не е необичайно сред ораторите на Канто. Някои окончания се насализират, като например ку става гу. Iku (行 く – отивам) може да звучи като igu и т.н. Упражняващите Tohoku също използват sa безмилостно, като понякога го заместват с частиците e (へ) или ni (に).

 

Кюшу-бен

Кюшу е най -южният и западен остров на Япония и някои от неговите диалекти са напълно неразбираеми за други говорещи японски. В допълнение към промените в речника, Кюшу-бен има някои различия в това как някои от гласните се произнасят. –I в края на прилагателните се променя на –ka (например samuka вместо samui означава студен) и се използват цял набор от различни думи като batten вместо dakedo (だ け ど – но). Yokka вместо so desu ne (そ う で す ね – така е, разбирам, съгласен съм) и sukan вместо suki ja nai (す き じ ゃ な い – не харесвам).

  

Не на последно място, южният край на Кюшу е дом на групата диалекти Кагошима-бен, известна още като Сацугу. Въпреки че споделят повече от три четвърти от стандартния японски речник, диалектите са взаимно неразбираеми дори за съседните варианти на Кюшу. Има много истории за местни жители от други региони, които бъркат говорещите Кагошима-бен с чуждестранни туристи.

 

Японските диалекти са изключително разнообразни и богати на култура. Дори някои малки населени места имат свои собствени различни речеви модели. Точно диалектът прави забавно пътуването из страната на изгряващото слънце. 

Не се колебайте да се свържете с нас, при желание за изучаване на езика. Предлагаме курсове по японски за начинаещи с удобен за Вас график.

0 responses on "Японски диалекти: от познати до неразбираеми"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top