Кръводаряването е важно – дари днес или стани доброволец!

Кръводарителска кампания – Езиков Център Асториа Груп

Кръводарителска кампания - Асториа Груп

Кръводарителска кампания 2019 с инициатор Езиков Център Асториа Груп цели да насърчи човечността, желанието за взаимопомощ и съпричастността, като същевременно мотивира хората да подобрят своите езикови и/или компютърни умения. Районен център по трансфузионна хематология – Варна съвместно с Учебен Център Асториа Груп ООД желаем да насърчим кръводарителите в цяла България да бъдат по-активни и редовно да даряват кръв, а не само в случай на необходимост. Както знаем този процес обновява кръвните клетки и увеличава защитните сили на дарителя и е в огромна полза на пациентите.

Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане.

Защо да взема участие в организираната от Асториа Груп кръводарителска кампания?

Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.
Важно е да знаете, че:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  • Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
  • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
  • След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Кръводарителска кампания, Certa medical работа за лекари и медици с немски езикКак да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е  процедура за участие в настоящата кръводарителска кампания?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние. Следват:

  • Преглед и личен разговор с лекар.
    Предварително изледване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  • Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Главната цел на тази кръводарителска кампания е да насочване на общественото внимание към проблемите и активна борба с тях:
– изключително ниският брой доброволни кръводарители в България – по-малко от 25 % от всички кръводарители;
– липсата на достатъчно кръв – всеки ден близо 600 човека се нуждаят от кръвопреливане, а България продължава да е на едно от последните места в Европа с по-малко от 23-ма кръводарители на 1000 души;
– вредните ефекти и рискове от събирането на кръв от платени донори – висок реален риск от скриване на съществуващи противопоказания за кръводаряване, поради противоречив интерес; нелегална търговия и бизнес с живота на хората;


Кръводарителска кампания – Езиков Център Асториа Груп
курсове немски, курсове по немски, курсове по немски език варна, курсове по немски език, курсове немски език, курсове по немски, курсове немски език, курсове немски, немски език, курсове по немски език

Асториа Груп желае да стимулира безвъзмездно кръводаряване и  подарява на всички кръводарители между 18 – 21 и 62 – 65 годишна възраст безплатни онлайн езикови и компютърни обучения. За всички безвъзмездни кръводарители между 22 – 61 годишна възраст предлагаме онлайн езикови и компютърни обучения с 60 % намаление.

Курсовете са достъпни за цяла България и всеки кръводарител може да преминава обучението лесно от своя дом.


 

 

Кръводарителска кампания - Езиков Център Асториа Груп

 

Интересен факт за кръводаряването по света:

Според членовете на ЕП даряването на кръв е израз на щедрост и солидарност и трябва да бъде насърчавано. 70% от даренията са направени от мъже, в по-богатите страни донорите са по-възрастни, а в по-бедните страни – по-млади. Според Световната Здравна Организация кръводаряване от страна на най-малко 1% от населението е достатъчно за покриване на основните нужди на страната.

Кръводаряването у нас е предимно родствено. Именно заради недостига на безвъзмездни доброволци в страната процъфтява т.н. „черен пазар“ на кръв. Съгласно данни на Българска организация за доброволно кръводаряване, страната ни заема една от последните позиции в Европа по брой на желаещи да даряват кръв.


 

Ние от Учебен Център Асториа Груп се надяваме тази кръводарителска кампания да допринесе за по-голям брой кръводарители в цяла Бългрия.

Помнете, че кръвта и човешкият живот не се измерват в пари.  Доброволното кръводаряване е най-висшата проява на хуманност и съпричастност към живота и здравето на човека, бил той близък или непознат.

За да дарите кръв е необходимо да посетите най-близкия център по трансфузионна хематология.

За да използвате своето компютърно или езиково обучение е необходимо да се свържете с представител на Асториа Груп на посочените телефони или на заповядате на място в Нашия офис.

 


 

 

11/04/2023

0 responses on "Кръводаряването е важно – дари днес или стани доброволец!"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top