Как празнуват Коледа по света

Коледа по света

Асториа Груп Ви пожелава слънчеви и топли дни в очакване на светлия празник – Коледа!

Наближава Коледа! Нека в името на коледния дух тръгнем на една коледна разходка по света. Дали навсякъде хората възприемат Рождество Христово по един и същ начин и дали дечицата по цял свят се въртят в топлите креватчета, трепетно очаквайки да чуят стъпките на усмихнатия старец, носещ така бленуваните подаръци.

🎅 Коледа в Австралия

Бидейки топла страна, Австралия позволява посрещането на светлия празник да се случи на плажа при 40 градуса температура. Топличко за чаша горещ шоколад или мляко с какао и не точно в типичния български дух за посрещане на Коледа, но има и своите плюсове!

Датираща от незапомнени времена австралийска традиция всяка година събира хиляди туристи, които пеят традиционни песни под открито небе, градински факли и фенери добавят романтика и мистичност към атмосферата. Желаещите да пеят в хора, се явяват на предварително определеното място за провеждане на празничните песни, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са с цел събиране на средства за разнородни благотворителни мероприятия.

🎅 Коледа в Австрия
Коледа, Как празуват Коледа по света, Рождество, Езиков Център Асториа Груп

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г.

Тази страна е с дълбоки традиции по отношение посрещането на Коледа, една от които е построяването на яслата, в която се ражда бебето Исус. Тази традиция е изключително живописна в гр. Тирол, а в Залцбург  се издига величествена пирамидална конструкция, пресъздаваща битието на човечеството до раждането на Исус Христос.
В навечерието на Рождество Христово австрийците приготвят известния „щрудел“ с орехи и плодове, с който нагостяват както близки, познати и роднини, така и бедните и бездомните хора.
Тази страна е известна най-вече с разкошната коледната украса на гарите си – по този начин австрийците пожелават топла и заредена със светлина Коледа на всички онези, които в „святата нощ“ отсъстват от домовете си и тъгуват по близките си.

🎅 Коледа в Англия
Коледа, Как празуват Коледа по света, Рождество, Езиков Център Асториа Груп

С песни, танци и добро настроение се посреща и тук Рождество! Във всеки дом свети нагиздена елхичка за радост како на дечицата, така и на големите.

Носи се аромат на пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг, в приготвянето на който се включват всички членове на семейството. В коледното меню, преди десерта е включена и прословутата супа от костенурки.

В навечерието на светлия празник, както и през следващите дни по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, участие в кото вземат маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти.

🎅 Коледа в Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на празничната службата, която трае два-три часа, а понякога и повече.

Рождество Христово в Индия е символ на братството, човеколюбието и съпричастността. Всеки дом се преобразява в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят с домашно приготвени сладкиши, плодове и им подаряват цветя.
Интересен факт е че дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие и доброта.

🎅 Коледа в Мексико

Трескава подготовка за Коледа започва тук още от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери, а в центъра на хола във всеки дом се поставя ясла, в знак на почит към Спасителя. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ.

В самата Коледна нощ децата и младежите играят така наречената игра „Пината“ – на тавана се окачват пълни с бонбони и малки подаръчета глинени гърнета, а всяко дете, със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка. Представете си радостта от детския смях и светещите очички

 🎅 Коледа в Русия

Рождество Христово в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да“ или „не“, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.

В миналото в Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. С идването на  нощта, цялото семейство се събирало около празничната трапеза на която задължително присъствали дванадесет ястия, в чест на светите апостоли.

🎅 Коледа във Финландия

Финландия е спираща дъха, макар и някак непозната европейска страна. Нека се потопим в  истинската магия на идващите празници и да опознаем вълнуващите традиции на един северен народ.

Тук Дядо Коледа буквално идва „на крака“. Той напуска с впряга си своя дом, където живее цяла година, проготвяйки заедно с верните с помощници детските подаръци. В навечерието на светлия празник вечерята се сервира рано, към 17-18 часа, в трепетно очакване на свидния гостенин –  Дядо Коледа, който раздава подаръците.

 

10/04/2023

0 responses on "Как празнуват Коледа по света"

Leave a Message

АСТОРИА ГРУП

Казват, че има много начини да научим чужд език, но това е маркетингова стратегия. Ние знаем - за да проговорим е нужно време и спокойна обстановка, нужни са упражнения и преговор, необходим е специален подход към всеки клиент.

ЛИДЕРИ В ОБЛАСТТА НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ

Нови курсове

top